Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще сезира Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека, ако бъде гласувана оставката на Валери Жаблянов

| обновено на 21.02.18 в 11:05
БСП ще сезира Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека в Страсбург, ако бъде гласувана оставката на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС
Снимка: БГНЕС

БСП ще сезира Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека в Страсбург, ако бъде гласувана оставката на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя заяви, че левицата няма да предлага друг заместник и ще изчака справедливото възстановяване на Жаблянов от Конституционния съд и от съда в Страсбург:

Ще се върнем само за гласуване, но никога няма да даваме своя принос за създаване на извънредни съдилища в България. Ще ползваме всички правови и конституционни норми. Няма да предложим друг заместник-председател на Народното събрание. Нашият заместник-председател е Валери Жаблянов. Чакаме справедливото му възстановяване на този пост от Българския и Европейския съд.

По-рано лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще гласуват против и че исканата оставка не е аргументирана, и още:

Неоснователна, чисто юридически, по правилника на парламента, политически – защото Валери не е ангажирал с нищо Народното събрание в една позиция, която е партийна.

В Народното събрание се обсъжда искането на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за предсрочно освобождаване на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. Като мотив вносителите посочват системно превишаване на правата от негова страна и се цитират случаите, в които Жаблянов в лично изказване от трибуната на парламента е накърнил, по думите им,  интересите на страната, като е квалифицирал сключения договор за добросъседство с Македония като търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина. Посочва се и случаят с намесата му в отдаването на почит с едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим и възродителния процес и твърдението му, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Валери Жаблянов остро възрази на мотивите:

Мотивите, които представи господин Кирилов, подписани от господин Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Това отзад не е Политбюро. Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа и програма съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка за това и няма как да ми търсите сметка. С подобни мотиви дори Народният съд не е работил.

От Движението за права и свободи посочиха, че няма правни основания за исканата оставка. Йордан Цонев подчерта:

Тук е мястото да припомня, че ДПС осъжда Народния съд. Ние заявяваме категорично, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов. Почитаеми колеги, обръщам се особено към юристите, нима забравяте, че народният представител има функционален имунитет? Този имунитет е затова, за да може да изказва своите становища, независимо от това дали другите са съгласни с тях или не.

ДПС няма да участва в гласуването на оставката на Валери Жаблянов с мотива, че няма правни аргументи за искането й.

От Обединени патриоти и от политическата група на партия "Воля" ще подкрепят отстраняването на Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!