Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": Няма световни лидери, способни да са твърди защитници на човешките права

| обновено на 22.02.18 в 12:46

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван днес и цитиран от световните информационни агенции. 

През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с омраза политики, се посочва в доклада, представен за първи път във Вашингтон. "Амнести" упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права. 

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, "Амнести" посочва президентите на САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай. 

Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която провежданата от (световните) лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици, заяви генералният секретар на "Амнести интернешънъл", Салил Шети.

Забелязахме някои общи теми, които виждаме по света. Една от тях е притеснителното нарастване на спонсорирани от държавата дискриминация и омраза. На това сме свидетели и тук – в Съединените щати, допълни Маргарет Хуанг, изпълнителен директор на организацията. 

В частта на доклада на "Амнести интернешънъл" за България се посочва, че няма промени в политиките по отношение на бежанците, дискриминацията и медийната свобода. Организацията отбелязва, че бежанският натиск е отпаднал, но лошото отношение към нелегално влезли в страната продължава. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна