Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешна проверка в НЗОК ще установява какви са задълженията към чуждестранни фондове

Данните за просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове, предоставени на медиите, не са верни според председателя на Надзорния съвет

| обновено на 23.02.18 в 15:38
Жени Начева
Снимка: БГНЕС

Има различия в изнесените данни за задълженията на Здравната каса към чуждите здравни фондове и това, което видяхме във финасово-счетоводните документи и в  баланса на Здравната каса, съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след извънредното заседание на Надзора. В понеделник се очаква яснота по казуса. 

Разпоредена е вътрешна проверка в Здравната каса, която да установи колко точно са просрочените задължения, обясни още Жени Начева:

Числата, посочени в прессъобщението на Касата, което беше изнесено в хода на заседанието на Надзорния съвет, считаме, че не са верни. Има съществени разминавания в данните. Във връзка с това сме назначили спешна проверка.

Начева заяви, че няма да има проблем с лечението на български граждани в чужбина, нито има проблем Националният рамков договор да бъде подписан. Според нея плащанията към чуждите фондове за тази година са гарантирани в бюджета на Касата, а просрочените ще могат да се прехвърлят за следващите години. Неверни са били твърденията, по думите ѝ, на професор Камен Плочев, че почти 600 души са получили отказ за лечение в чужбина. Това е била бройката на лекуваните, които чакат да им бъдат възстановени сумите. 

По-рано бяха изнесени документи, според които задълженията на Касата към болници и фондове в чужбина с лихвите възлизат на над 270 млн. лева. 

Ако параметрите във финансовата част за бюджета на НЗОК, постигнати в преговорния процес между Българския лекарски съюз и Касата, останат същите в Националния рамков договор, няма да има проблем с неговото подписване, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. По повод призива на финансовия министър да бъде отложено подписването на НРД, докато не се изясни въпросът със задълженията на Касата, Грозев коментира: 

На призива на министър Горанов "Не можем да се слушаме" по простата причина, че този негов апел към Надзорен съвет и съсловните организации не е във връзка със силата на законодателство на Република България и още по точно със Закона за здравното осигуряване. В никакъв случай ние не сме съгласни с едно такова вмешателство.


Утре делегатите на събора на Българския лекарски съюз ще решат дали ще дадат на ръководството мандат за подписване на Националния рамков договор за тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна