Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзиратели и съдебна охрана ще протестират пред Министерство на правосъдието

Снимка: БГНЕС

След поредицата от протести пред затворите и съдебните палати в страната, надзирателите и съдебна охрана се събират днес по обед пред Министерството на правосъдието. От Синдиката на служителите в затворите и Синдикат "Съдебна охрана" са поканили на протеста си и министъра на правосъдието Цецка Цачева

Изравняване на възнагражденията им с тези на военния полицай, както е по закон, и попълване на незаетите щатни бройки - за това надзиратели и съдебна охрана настояват от години. До активизиране на протестните действия се стигна, след като заради един свален билборд полицаите получиха 100 млн. лв. след приемането на бюджета за тази година. Допълнителни средства получиха и военните. 

Нашата грешка е в това, че мислехме, че в държава-член на ЕС, че се слушат в разумна управляващите, но явно протестът е правилния начин за постигане на цели, коментира пред "Хоризонт" Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите. 

Настояването за по-високи заплати и повече служители, той мотивира и със сигурността на гражданите:

Сигурността не мисля, че е гарантирана на нужното ниво. Тя е под критичната точка. При стартова заплата на стажанта 540 лв. какви хора според вас ще дойдат на работа?

Надзиратели и съдебна охрана са предвидили още два национални протеста Вторият по време на евросрещата на правосъдните министри. 

Освен това, надзирателите ще протестират и всеки ден, до 26 март, пред работните си места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна