Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-строг контрол на т.нар. системен нарушител на пътя поискаха участници в дискусия

Снимка: БГНЕС

По-строг контрол на т.нар. системен нарушител на пътя поискаха участници в дискусията за нов закон за движение по пътищата, организирана от неправителствения Институт за пътна безопасност. 

Предложението дойде от бившия член на транспортната комисия Гроздан Караджов.

Системният нарушител би бил всеки, който извърши по-сериозно нарушение повече от три пъти в рамките на една година от влизане в сила на първото наказателно постановление или му бъдат отнети повече от 50 процента от полагаемите му се наказателни точки. Игра на ролетка - правите първо, правите второ, правите трето. Това в един изключително сгъстен период от време. Почти сигурно е, че четвъртото или петото ще завършат с някаква жертва.


Други идеи предлагат размерът на глобите да е обвързан със средната или минималната работна заплата. А повишаването на санкцията да става само след като ефективността събирането им мине 90%. Според юристи, ефективност ще има само ако глобите се събират бързо. Участници призоваха за единен орган, който да отговаря за пътната безопасност. Защото малко над 2000 участници в пътни инциденти се губят между статистиките на МВР и МЗ. По данни на МВР за януари 476 са тежките катастрофи (със 145 повече от януари 2017-та). Има 42-ма убити (с 14 повече от януари 2017-та) и 591ранени (с около 200 повече). 


Застрахователи предложиха видеото от регистраторите, които хората имат в колите си, да бъде признато за доказване на нарушения на пътя. Те отбелязаха, че въвеждането на по –евтина гражданска за изрядните шофьори и по –скъпа за честите нарушители  също да бъде дисциплиниращата на пътя. Обобщените идеи ще бъдат предложени на законодателите и Министерски съвет


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна