Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще поиска изслушване на премиера в парламента по сделката за ЧЕЗ

БСП иска европейска проверка на сделката за ЧЕЗ

К. Нинова: С парите на всички ни някой ще си купи част от националната сигурност и от живота на 2 млн. потребители

| обновено на 25.02.18 в 15:19
Снимка: БГНЕС

БСП ще поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание по сделката за ЧЕЗ-България. Както вече стана ясно дейността на чешката държавна енергийна компания в България е продадена на пазарджишкото дружество "Инерком" със собственик Гинка Върбакова. БСП ще пита премиера какви ангажименти е поел от името на българската държава по тази сделка. Левицата ще иска и европейска проверка, като ще сезира всички компетентни европейски институции, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Корнелия Нинова изрази притеснение от неясните аспекти по сделката:

Неофициалната информация, която вече върви, е че зад тази сделка си стои Бойко Борисов, както и че една държавна банка щяла да финансира, т.е с парите на всички ни някой ще си купи част от националната сигурност и от живота на два милиона потребители.

Освен от Борисов, левицата ще чака отговор и от чешкото правителство - дали са правени договорки по време на посещението на премиера Андрей Бабиш у нас:

По време на посещението водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през Банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се, не сме толкова наивни, че да не разбираме, че отзад стои друг.

От отговорите на чешкото правителство и от обясненията на Борисов в парламента ще зависи дали ще последват искания за изслушване и към Комисиите за финансов надзор, за защита на конкуренцията, за енергийно и водно регулиране и други български институции. Въпреки това, Нинова призна, че не вярва на Борисов и разпоредените от него проверки:

Не вярваме, защото ДАНС е подчинена на Бойко Борисов по българските закони, т.е. ако е вярно, че той стои зад тази сделка, той ще проверява себе си. КЗК му е в пълен контрол на Бойко Борисов. 

За левицата оставката на енергийния министър Теменужка Петкова не е решение:

Просто г-н Борисов си представи за пореден път, че ако даде една жертва в лицето този път на г-жа Петкова, проблемът ще бъде забравен. Не - няма, към него водят нещата. 

Социалистите отново призоваха президента Румен Радев да излезе с позиция, защото продажбата касае националната сигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна