Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Планът за Западните Балкани е изгоден за всички

Премиерът откри в Лондон Инвестиционен форум за Западните Балкани

| обновено на 26.02.18 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов използва съвместната пресконференция на лидерите на Западните Балкани на инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, за да призове своите колеги да си напишат домашното, за да бъдат готови с конкретни искания за срещата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в България в четвъртък.

Борисов откри в Лондон Инвестиционен форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Във форума участват премиерите на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Косово и Босна и Херцеговина.

Няма алтернатива, според Бойко Борисов, или финансиране и изграждане на едни модерни Балкани, или се подготвяме за нови конфликти. Той смята, че на политическо ниво са постигнати необходимите успехи, така че остава да се реализират инфраструктурните проекти. 50 млрд. са похарчени за войните на Балканите без да се смятат човешките жертви и страдания.  Бойко Борисов заяви, че е необходимо вече да се говори конкретно. Той смята, че с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Световната банка могат да бъдат набавени така необходимите около 30 млрд. евро за финансиране на пътните коридори. 

Президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти приветства премиерите на шестте държави от Западните Балкани. В уводното си слово Чакрабарти даде уверение за ангажиментите на банката към региона и посочи, че днешният форум е поредна възможност пред всички заедно да изложат на показ многото силни страни на региона и да поканят инвеститорите от цял свят, така че този потенциал да бъде използван и реализиран. По думите му, към днешния ден, лидерите на Балканите са показали, че може да им се има доверие. Според него възможностите са две - или да се намери път за реализиране на проектите и интегрирането на Западните Балкани, или връщане назад към войните, към бедността и изостаналостта. 

Борисов акцентира върху дигитализацията, за която предполага, че ще бъдат нужни около 5 милиарда евро. 

Премиерът изтъкна и големите възможности за свързване на електропреносните системи на страните от Балканите. По думите му, в България вече са пристигнали два платени ядрени реактора с мощност 220 мегавата, така че може да се помисли за общо финансиране на балкански проект. Премиерът е предложил АЕЦ "Белене" да се направи с европейско финансиране и като общ проект на Балканите. Балканите са райско място за инвестиции във всяко едно отношение, подчерта премиерът:

Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери - всички нас. 

Бойко Борисов изтъкна, че планът е много изгоден за всички. Той специално наблегна на това, че Тереза Мей е проявила голям интерес към тази инициатива за Западните Балкани, като на предишната среща между двамата тя е изтъкнала, че Великобритания може да излезе от Европейския съюз, но тя не излиза от Европа и има специален интерес към Балканите. 

Според Борисов всички трябва да са готови, вече да се престане с политическите срещи, да се премине към по-конкретните неща, към финансирането. Всички трябва да са готови с цифри и срокове, за да има напредък, подчерта премиерът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени