Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказният Шамбор

БНР Новини
Изглед от въздуха на красивия замък Шамбор, Франция.
Снимка: wikimedia.org

Последните три години от живота си Леонардо да Винчи прекарва във френския замък Кло Люсе, по покана на крал Франсоа І, известен покровител на изкуствата. Освен, че продължава да рисува, Леонардо се е грижел и за развлеченията на краля, известен като голям бохем. Работел е също и върху проект за новия му замък, като инженер и архитект. Този замък бил наречен Шамбор.

Строежът на Шамбор започнал няколко месеца след смъртта на Леонардо и продължил повече от 25 години. Той е най-големият и най-бляскавият сред замъците в долината на река Лоара. Построен е 150 години преди Версай, не за живеене, а „за лов и възхищение“. Има четири кули, които завършват с огромни фенери, а терасата на покрива, вдъхновена от Италия, предлага невероятна гледка от фронтони, капандури, кули и кулички, 800 колони и 365 комина. Кулите на Шамбор не са заострени и нямат оръдейни гнезда. Казват, че крал Франсоа I искал очертанията на Шамбор отдалеч да приличат на силуета на величествения Константинопол.

Замъкът има 440 стаи, 365 камини и 13 големи стълбища. Най-известно сред тях е двойното спираловидно стълбище, създадено по проект на Леонардо във вътрешния двор. То е проектирано така, че двама души, от които единият се качва, а другият слиза, се виждат през цялото време, но се срещат само в горния или долния край на стълбището. В замъка има запазени и гравюри от Леонардо да Винчи.
Още за красивия замък Шамбор, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!