Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евентуални търговски санкции на САЩ срещу ЕС ще бъдат обсъдени по време на неформалния съвет по търговия

Снимка: БТА

Евентуалните търговски санкции на Съединените щати срещу Европейския съюз ще бъдат обсъдени по време на неформалния съвет по търговия, който се провежда в София. Повечето европейски държави са категорични, че до санкции не трябва да се стига, но ако президентът Доналд Тръмп реши да наложи такива, Европа трябва да отговори. В дневния ред ще бъде и търговското споразумение с Мексико. 

Ако се стигне до санкции на САЩ срещу Европа и част от третите страни, въпросът ще бъде обсъден в рамките на Световната търговска организация, заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.
Ние все още чакаме решението на президента Тръмп дали ще вземе някакви мерки. Той трябва да го обяви до април, имаме да дискутираме различни възможности. Ако ни удари сериозно, трябва да му отговорим. Засега обаче трябва да изчакаме.

Германският държавен секретар във федералното министерство на икономиката и енергетиката Матиас Махник също подкрепи общата европейска реакция.
Ние трябва да сме подготвени и да е съвсем ясно, че ако нещо се случи, ние ще реагираме. Трябва да реагираме по изключително категоричен начин.
Белгийският вицепремиер Нигири Ендрес припомни, че САЩ нямат повод за налагането на санкции.
Няма дъмпинг или някакъв истински проблем с европейската индустрия. Това се отнася и до стоманената индустрия, ако говорим специално за Белгия. Не виждам причина за санкция от страна на САЩ. Ако това се окаже невъзможно, трябва да реагираме заедно на европейско ниво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна