Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП се обяви за спиране на сделката за ЧЕЗ

Според Нинова е възможно да бъде открита нова процедура, при която държавата също да участва

Снимка: БГНЕС

БСП иска спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По думите на Нинова, напълно е възможно да бъде открита нова процедура, при която държавата може да участва наравно с останалите купувачи.

БСП настоява премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан още утре - в началото на пленарното заседание, относно сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. В четвъртък социалистите ще разговарят с чешкия посланик, за да получат отговор на въпроса - какви гаранции е получила чешката държава за сделката.

Корнелия Нинова коментира:

Смятаме, че правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 милиона българи в този случай, защото той влиза в дома на тези 3 милиона българи, които ползват тока. Нашата цел - да защитим тези хора и да защитим националните интереси на националната сигурност.

От БСП припомниха, че електроразпределителното дружество е приватизирано през 2004 година от кабинета на Симеон Сакскобургготски, който е продал 67% от активите, а 33% са останали държавни. През 2011 година държавният дял е бил продаден от кабинета "Борисов".

Социалистите внасят до прокуратурата досието около продажбата на ЧЕЗ с въпроса - нарушена ли е стратегията за приватизация на дружеството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна