Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиъм Фокс: Всяка форма на оставане в митническия съюз след Брекзит ще бъде предателство на националните интереси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за международна търговия Лиъм Фокс заяви, че всяка форма на оставане в митническия съюз след Брекзит ще бъде „предателство“ на националните интереси. Той заяви, че извън ЕС има златни възможности за Великобритания и тя трябва да се възползва от тях. 
Лиъм Фокс, който е сред най-големите привърженици в кабинета за твърд Брекзит заяви, че в момента ЕС е по-незначителен партньор отпреди 15 години и цитира прогноза на Международния валутен фонд, че през следващите 10-15 години 90 процента от глобалния икономически растеж ще е дело на страни извън ЕС. Приемането на правилата на ЕС и ограниченията за сключване на свободни сделки ще направи Великобритания по-малко привлекателна. По неговите думи, Великобритания трябва да има свободата да използва възможностите на бъдещето, особено в сферата на услугите и дигитализацията. Ето какво означава за Лиъм Фокс оставането в митническия съюз:
Това ще бъде пълно продаване на британските национални интереси и предателство спрямо гласувалите в референдума за Брекзит.
Сър Мартин Дохърти, който бе една от водещите фигури в министерството на Лиъм Фокс преди да го напусне в края на миналата година, обаче сравни отказа на Лиъм Фокс от митническия съюз с „отказ от пълен обяд в ресторант срещу пакетче чипс“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна