Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят за образованието, културата и младежта Тибор Наврачич е на двудневно посещение у нас

"Културата - приобщаваща ценност на Европейския съюз" е мотото на започналото неформално заседание на министрите на култура от Съюза в НДК

| обновено на 28.02.18 в 10:23
Снимка: БТА

"Културата - приобщаваща ценност на Европейския съюз" е мотото на започналото неформално заседание на министрите на култура от ЕС в НДК.

Участват европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Петра Камерверт, председател на комисията на Европейския парламент по образованието и културата.

Срещата е под ръководството на българския министър на културата Боил Банов, който преди началото й уточни:

Ще бъдат разгледани приоритетни теми за развитието на културата. Едната е засилване чувството на принадлежност към Европа чрез култура и другата е намиране пътища за развитие на потенциала на възможностите на младите хора да съдействат за укрепване на европейските ценности, отново чрез култура.

Това е важна година за културната политика. На първо място, защото е година на европейското наследство. Мисля, че е добра възможност да организираме събития, чрез които да подчертаем отново нашата европейска идентичност и общи връзки, каза европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Следобед гостите ще разгледат Салона на музеите в НДК. Ивелина Кючукова, инициатор на проекта, заяви:

Има доста археологически находки. Регионални музеи са наблегнали на характерната си тематика, като например Карлово - на розопроизводството. Също така има много интерактивни инсталации, които показват как можеш да правиш разкопки. Има участие на две галерии с определени колекции.

Вечерта участниците в срещата ще разгледат Националния исторически музей.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна