Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров вини САЩ, че тренират съюзници в Европа за употребата на тактическо ядрено оръжие

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните в САЩ подготвят въоръжените сили на страните в Европа за използване на тактическо ядрено оръжие срещу Русия, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров на Конференцията по разоръжаването в Женева, предаде БТА.

„Ядреното разоръжаване се възпрепятства от запазването на американското нестратегическо ядрено оръжие в Европа, съпровождано от дестабилизиращата практика на „съвместните ядрени мисии", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

По думите му в рамките на тези мисии с грубо нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие неядрените членове на НАТО участват в планирането на използването на американски нестратегически ядрени боеприпаси и са привлечени към усвояването на съответните навици.

„Всички трябва да разберат, че самите военни на САЩ  подготвят въоръжените сили на страните от Европа към използване на тактическо ядрено оръжие срещу Русия“, подчерта Лавров.

Той каза, че „Русия няма разположено тактическо ядрено оръжие, не отработва неговото използване“, като само е съсредоточила боеприпасите, с които разполага, в централни бази за съхранение на своята национална територия.

„В тези условия наличието на готови за използване тактически ядрени въоръжения на САЩ в Европа са не просто остатък от  Студената война, а явна агресивна позиция", допълни Лавров. И изрази надежда, че европейските граждани ще успеят да кажат твърдо „не" на разполагането на своя територия на оръжия за масово унищожение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна