Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правната комисия отхвърли президентското вето върху законопроекта за банковата несъстоятелност

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху законопроекта за банковата несъстоятелност с вносители депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Държавният глава върна закона заради параграфи в преходните и заключителни разпоредби, свързани с обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, извършени от квесторите на КТБ, в периода, в който банката беше обявена в несъстоятелност.

Хамид Хамид подкрепи законопроекта:

"Вярно е, че ретроактивното действие се прилага по изключение, но аз смятам, че при такъв тежък обществен проблем, който следва да бъде уреден, изключението е налице и предвид големия обществен и държавен интерес, както и този на хилядите вложители на банката".

Президентското вето беше подкрепено само от БСП. Тодор Байчев коментира, че предложеният законопроект е противоконституционен:

"Нарушава принципа на правната сигурност и нормалната логика. Ще създаде един правен хаос, вместо сигурност, синхронизация и предвидимост в нашето законодателство".

От ДПС съобщиха, че са поискали информация от финансовия министър за сделките, които биха попаднали под предлаганите промени в Закона за КТБ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.