Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промени в Закона за митниците:

НС задължи търговците да използват софтуер за управление на продажбите, одобрен от НАП

| обновено на 01.03.18 в 12:37
Снимка: БГНЕС

След продължителни спорове в пленарната зала на Народното събрание мнозинството въведе задължението всички търговски обекти и електронни магазини да публикуват версия на софтуер за управление на продажбите, която да е одобрена от Националната агенция по приходите. Промените бяха прокарани в Закона за митниците, с който в преходните и заключителни разпоредби се правят промени в Закона за ДДС. Крайният срок е 31 декември. Против измененията се обявиха от БСП.


Целта на промените е да се предотвратят манипулациите в електронната система на фискалните устройства, мотивираха се вносителите от ГЕРБ. За това изискване вече има издаден подзаконов нормативен акт от министъра на финансите от края на 2017-та година за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Левицата оспори въведените по този начин промени. Георги Търновалийски посочи, че те ще засегнат над 400 хиляди фирми:
 "Да направят огромни разходи  - над 200 милиона лева, според експертни оценки. Което изобщо не е ясно дали ще може да се случва и тази база данни дали ще може да постъпва в НАП, да се обработва, а и връзките дали са достатъчно надежди", каза Търновалийски, а от БСП се опитаха да блокират приемането на предложенията, като поискаха поименна проверка и прегласуване. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ уточни, че промените не засягат касовите апарати, които не са свързани със софтуер за управление на продажбите и посочи:

"Във всички заведения за обществено хранене и търговски обекти софтуерът позволява манипулиране и неподаване на информацията за продажбите към касовия апарат - оттам към НАП и неотчитане на продажби. НАП констатира във всичките си проверки, че е обект на абсолютна манипулация. Ето това искаме да спрем. Искаме да създадем условия електронните магазини да могат да отчитат и към НАП продажбите си". 


Санкциите при нарушение са от 1000 до 10 000 лева, като при повторно нарушение размерът на глобите се увеличава двойно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна