Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наврачич: На европейско ниво културата трябва да бъде финансирана по-ефикасно

Банов: Продължава диалогът за утвърждаване на културата като мост между народите

| обновено на 01.03.18 в 13:37
Снимка: БТА

Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, включително борбата с нелегалния трафик на културни ценности, обсъждат на среща в НДК министрите на културата от АСЕМ - Форум "Азия - Европа"Подкрепа за културата като двигател за устойчиво социално и икономическо развитие също ще е една от темите, които ще обсъждат министрите на двудневния форум. 

Преди началото на срещата министърът на културата Боил Банов заяви, че продължава диалогът в посока на утвърждаването на културата като мост между народите:

"Да спомага за мирно решаване на конфликти, да спомага за опознаване, да спомага за споделяне на ценности, така че в рамките на два дни предстои една много сериозна работа. Ще излезем накрая с обща декларация  - министрите на държавите-членки на АСЕМ. Форматът е много широк. Очакват се много интересни изказвания, защото времето е динамично. Време, в което се изискват вече сериозни решения и практически".


Повече отвсякога се нуждаем от стабилизиращата и приобщаваща сила на културата. Това каза еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, който откри днешната осма среща на министрите на културата "Азия-Европа" в София. 
"Културата ни определя и ни предлага начин да разберем и да общуваме с другите, различните от нас. Културата има жизненоважна роля в изграждането на Европа на бъдещето - една гъвката и приобщаваща Европа, която води диалог с партньорите си по целия свят".

Тибор Наврачич посочи преди началото на форума:

"Културата и културната дипломация могат да бъдат много полезни платформи за регионалното сътрудничество. Затова смятам, че идеята на Българското председателство да организира среща със страните от АСЕМ е много важно нещо и очаквам с нетърпение да разбера резултатите от това сътрудничество".

Наврачич е на мнение, че финансовите министри и премиерите могат да бъдат убедени да инвестират повече в култура:

"Има широк консенсус между министрите на културата, че на европейско ниво културата трябва да бъде финансирана по-ефикасно. Трябва да убедим в това финансовите министри и премиерите. Сигурен съм, че това ще стане, ако не възприемаме културата само като дейност, която извършваме в свободното си време за удоволствие или просто като наслаждение от произведенията на изкуството, а като социално полезна политика, за да може да се достигне до високо ниво на социална кохезия, социална интеграция и социално включване. Културата може да разреши тези проблеми", коментира еврокомисарят.


В днешната програма на участниците в срещата е и посещение на Улицата на занаятите в НДК, където те ще се запознаят с фолклора и древните традиции на България и ще видят как се изработват мартеници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!