Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Мястото на Западните Балкани е в ЕС, но няма да се правят отстъпки по условията за присъединяване

Шефът на ЕК похвали приноса на Българското председателство за напредъка по директивата за командированите работници и реформата на Дъблинския регламент

Снимка: БГНЕС
"В момента сме под българското председателство. Досега резултатите от българското председателство са много добри. Има неща, които се случват, и медиите, като че ли малко ги оценяват". Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата с лидерите на страните от Западните Балкани в резиденция "Бояна".

"Тази нощ в 3:43 ч. се постигнато споразумение между Парламента, Съвета и Председателството по съдържанието на Директивата за командированите работници. Благодарение на доброто управление на българското председателство, на усилията на нашите български приятели, постигаме много напредък и по реформата на системата "Дъблин". Искам също така да кажа, че България ме впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят българското председателство. С г-жа Могерини и комисаря Хан осъществяваме едно доста тежко пътуване през балканските държави. Видяхме нашите еднакво важни партньори. Искам да им благодаря за сърдечното приемане по време на всеки етап на нашето пътуване през Западните балкани и също някъде, където бяхме приети.

Европейският съюз остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани. Ще направим всичко възможно, за да работим в тази насока и виждам същото желание и от страна на партньорите ни. Те имат желание да предприемат реформи, които са необходими за присъединяване към Европейския съюз.

Когато започнах мандата си, казах, че нито една държава от Западните Балкани няма да успее да се присъедини към Европейския съюз до края на мандата на тази Комисия – ноември 2019-а. Това, като че ли натъжи нашите приятели от региона и трябваше после да уточня думите си, намеренията си, а именно - да ускоря присъединяването на сближаването на тези наши партньорски отношения, да видим какви ще са статутите на кандидат и  кога ще се осъществи присъединяването. Разбира се, това ще стане, ако всички условия са изпълнени, евентуално през 2025.

Ясно е, че тези, които искат да се присъединят към Европейския съюз, трябва да отговорят на всички критерии, на всички условия за присъединяване. Не че искам да ги обидя, но мога да кажа, че на този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък", заяви Юнкер и подчерта, че страните, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти, преди да се присъединят.

"Връщам се в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС и съм още по-убеден, защото тези, които ме слушаха, са на същото мнение. Присъединяването не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не толкова върху крайните дати, а върху същността на самия процес. Не можем да правим отстъпки по условията за присъединяване в ЕС".

"Скоро в София ще има среща на върха на държавите от Западните балкани и Европейския съюз. Разбира се, ще говорим за разширяване, но, според мен, това няма да бъде основната тема. Ще трябва да дискутираме проблемите на миграцията, които ни засягат всички и ще трябва да отделим завишено внимание на икономическата ситуация на регионалния, така че ще трябва да говорим за свързаността на региона".

"По време на срещата ще трябва, разбира се, да обсъдим и финансирането на подобряването на свързаността в този регион. Много е лесно да се хвали тука или да намалим другите. Трябва да бъдем много конкретни и поради тази причина искам от държавите да могат максимално бързо да вземат решенията, които са свързани с перспективата до 2027 – 2030 г. Стартираме определен брой проекти, които ще бъдат решени по време на срещата на върха в София, но не можем да спрем финансирането на първи януари 2020 година. Трябва да имаме предвидимост. Това е много важно за страните, за които става дума. Много е важно и за частния сектор, който трябва да взема част във финансирането на всички тези проекти. Отговорността, в крайна сметка, е огромна за региона и още по-огромна за ЕС".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени