Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции след слаби корпоративни отчети и снощно поредно негативно представяне на Уолстрийт

Европейските акции се намират под солиден натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия, следвайки вчерашното ново негативно представяне на Уолстрийт в резултат на подновени притеснения за по-агресивно от досегашните очаквания повишаване на основните лихвени ставки на Федералния резерв през настоящата година.

Оптимистичните оценки по отношение на икономиката на САЩ, които направи новият шеф на Фед Джером Пауъл по време на неговото изслушване във вторник от финансовата комисия на Конгреса, бяха възприети от глобалните инвеститори като сигнал, че Федералният резерв може да вдигне основната американска лихва на четири пъти през настоящата година вместо с досега планираното трикратно повишение.

Това провокира ново напрежение на фондовата борса на Уолстрийт, като снощи индексът DJIA се понижи с нови 1,5%, губейки 380 пункта от стойността си, след като ден по-рано се раздели отново с близо 300 пункта. Широкият индекс S&P500 приключи февруарската търговия с понижение от 1,11%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,78%.

В рамките на февруари индексът на сините чипове DJIA се понижи с 4,3%, S&P500 - с 3,9%, като и двата водещи индекса отбелязаха най-слабото си представяне на месечна база от януари 2016-а година насам, прекъсвайки поредицата от 10 месеца на непрекъснат растеж. Технологичният индекс Nasdaq пък се раздели през февруари с 1,9% от стойността си, но това беше достатъчно, за да отчете най-слабото си представяне от октомври 2016-а година насам.

И днес фючърсите на трите американски фондови индекса остават под натиск от продажби преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, като вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящите по-късно днес показания на управителя на Фед Джером Пауъл пред Банковата комисия на Сената. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,43% (загуба от малко над 100 пункта), на S&P500 - с 0,33% и на Nasdaq100 - с 0,28%.

Напрежението на американските пазари на акции продължава да се отразява негативно и на борсите на стария континент. В днешния ранен следобед общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1% към двуседмично дъно от 375,12 пункта, след като в сряда се понижи с 0,7%, приключвайки февруари с месечен спад от 4 на сто.

Германският фондов индекс DAX губи 1,5% от стойността си, френският CAC40 - 1,03%, италианският MIB - 1,1%, а британският FTSE100 - 0,77%.

Допълнително влияние върху негативната настройка на инвеститорите оказва и серията слаби финансови отчети на водещи европейски компании.

Акциите на Carrefour SA се понижават с 6,15%, след като голямата френска верига магазини обяви, че ще съкрати раздавания дивидент на притежателите на нейни акции и че през 2017-а година е излязла на нетна загуба от 531 млн. евро.

Срив с над 13% регистрират акциите на WPP PLC (най-солиден спад от 1998-а година насам), след като най-голямата в света компания в рекламния бизнес понижи своите перспективи за дългосрочните печалби.

Акциите на най-големият производител на бира, Anheuser-Busch InBev обаче нараства с над 6%, тъй като печалбата на компанията за последното тримесечие беше в горния край на инвеститорските очаквания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна