Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фейгин и Златков с тройни комбинации на световното първенство за юноши и девойки в София

4
Снимка: БФ Кънки

186 състезатели ще участват на световното юношеско първенство по фигурно пързаляне, което ще се проведе от 7 до 11 март в "Арена Армеец". За медалите ще спорят 17 спортни двойки, 29 танцови дуета, 45 девойки и 49 юноши.

Това е второто по големите състезание на Международния кънки съюз и първото от новия олимпийски цикъл. България е домакин за пети рекорден път на световно юношеско първенство и за седми път на голямо първенство. За пръв път обаче домакин ще бъде "Арена Армеец". 64 доброволци участват в организацията, каза президентът на БФКънки Татяна Йорданова.

Четирима състезатели ще представят България. При девойките ще стартира Александра Фейгин, при юношите Александър Златков, а при танцовите двойки - Яна Божилова и Калоян Георгиев.

15-годишната Фейгин има проблем с травма на коляното, а Златков ще участва със счупена кънка.

Ходих на прегледи в Израел и ми казаха, че нямам нужда от операция. Просто е нужно време, за да отшуми контузията, заяви Фейгин.

Личният треньор на фигуристката - Андрей Лутай каза, че има амбиции тя да започне да прави по-трудни неща като четворни скокове и троен аксел.

В Русия вече има момичета, които скачат четворни скокове. Искам тя да направи всичко, което може и да влезе във финала. Фейгин дори може да бъде сред първите 10, добави Лутай.

Златков има проблеми с кънките си, но ще участва на първенството.

Искам да изпълня чисти програми, да повиша втората си оценка (за компоненти на програмата) и да попадна сред 24-е за волната програма, заяви 16-годишният фигурист, който има проблеми с глезена заради счупената кънка.

Цените на билетите са от 3 до 30 лева. Дневният билет струва 5 лева за възрастни, 3 лева за студенти, а децата до 12 години ще влизат безплатно. ВИП билетът е с цена от 10 лева на ден и 30 лева за целия шампионат. Цената на билет за възрастни за всичките пет дни на първенството е 15 лева, а за студенти - 10 лева. За галаспектакъла билетите струват съответно 10 лева, 5 лева и 20 лева ВИП. 

От 8 до 10 март 2019 година България ще бъде домакин на световното първенство по шорттрек за мъже и жени.

България ще има участник на световното първенство по фигурно пързаляне за мъже и жени в края на март в Милано (Италия). Това е танцовата двойка Теодора Маркова и Симон Дазе, която тренира в Канада заедно с олимпийските шампиони Теса Върчу/Скот Мойр (Канада)  и сребърните медалисти от Пьончан 2018 Габриела Пападакис/Гийом Сисерон (Франция).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна