Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС: 360 млн. евро е сумата за продажбата на акциите на ЧЕЗ в България

| обновено на 01.03.18 в 19:09
Димитър Георгиев и Теменужка Петкова на заседанието на двете парламентарни комисии.
Снимка: БГНЕС

360 милиона евро е сумата за продажбата на акциите на ЧЕЗ в България според обявените от дружеството данни. Това съобщи председателят на ДАНС Димитър Георгиев. По думите му, друга българска компания първоначално е предложила по-голяма сума, а сериозен инвеститорски интерес е имало и от чешката "Енерго Про".

Георгиев уточни, че електроснабдяването и разпределението не е стратегическа дейност, а информация, че ЧЕЗ иска да продава активите си у нас, има още от 2010 година.

Димитър Георгиев направи коментара на съвместното заседание на две парламентарни комисии за изясняване на случая с продажбата на активите на ЧЕЗ.


Според заместник-председателя на партия ГЕРБ Цветан Цветанов службите е трябвало да предоставят изпреварваща информация дали е имало субекти, които биха могли да застрашат националната сигурност, ако придобият собствеността на ЧЕЗ в България. 
Службите следят намеренията да бъдат продадени активите на ЧЕЗ в България от доста време и са имали информация за потенциалните купувачи, стана ясно от думите на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, въпреки че 
"Дружеството не е част от стратегическите обекти, които са в България".

Цветанов използва въпроса на президента Румен Радев, за да отправи политическо послание.
"За кого работят службите. За България, за управляващите, за комфорта, или всичко това, което в момента е много ясно, че е координирано, за да се създаде политически хаос, обществено недоверие към българските институции и ще работи за авторитета на българските институции и те ще получават политическата подкрепа, защото, докато не осигурим спокойствие и възможност службите да работят,институциите да работят, повярвайте, че всичко това означава политически хаос и политически цирк."
Заради въпрос на самия Цветанов, пък, се стигна до словесен сблъсък с лидера на БСП Корнелия Нинова: 
"Дали днес опозицията не обслужва някой от всички тези кандидати, които са участвали в това съревнование. Когато се говори истината... "
"Г-н Цветанов, веднага кажете коя е истината, веднага и поименно, тези обвинения отново ще ви заведат в Страсбург, където ще ви осъдим".

В политическата полемика влезе и собственичката на "Инерком" България Гинка Върбакова. Въпреки това, сме съгласни да включим държавата в сделката така, че тя да има контрол върху електроразпределителното дружество в бъдеще, каза още Гинка Върбакова. 
"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на една абсолютно законосъобразна сделка, и на груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна