Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова връчи на чешкия посланик писмо с въпроси по сделката за ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова връчи на посланика на Чехия у нас Душан Щраух писмо с въпроси по сделката с продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

От БСП задават въпроси към чешкото правителство - спазено ли е чешкото законодателство при прехвърлянето на компанията, какви гаранции са дадени, кои банки или офшорни компании са ангажирани със сделката, изпълнило ли е ЧЕЗ задължението си по договор да предупреди предварително и писмено българското правителство преди да пристъпи към продажба.

Посланикът на Чехия у нас Душан Щраух е разбрал от електронна медия, че Гинка Върбакова ще пътува за Чехия. Той е категоричен, че не я познава. За срещата си с Корнелия Нинова разказа.

"Аз бях поканен преди седмица и обстоятелствата бяха различни. Срещата беше кратка и няма какво да коментирам. Има писмо с въпроси към чешкото правителство - 14-те години присъствие на ЧЕЗ в тази държава са донесли добри резултати за енергийната сигурност и за българския народ. Всичко беше модернизирано. Нямаше спиране на тока. Казах добри думи за ЧЕЗ. Що се отнася до бъдещето, трябва да се изчака".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна