Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на ЧЕЗ от държавата

БСП настоява държавата да купи цялото дружество

| обновено на 02.03.18 в 15:19

В изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш, препратено до "Хоризонт" от чешката правителствена пресслужба, се казва, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от държавата.

Интересът на Борисов е бил, “съвсем общ”, а Бабиш го е препратил към ръководството на ЧЕЗ, след като е подчертал, че сделката с "Инерком" е приключена, пише още в изявлението.

КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха с обща позиция, че подкрепят намерението на правителството да придобие контролен пакет от акции в активите на ЧЕЗ-България. От организациите изтъкват, че пълната липса на прозрачност около сделката и недоказаният опит на кандидат-собственика "Инерком" създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност. Синдикатите настояват за спешни законодателни промени, които да гарантират контрола на държавата върху сделки, засягащи критична енергийна инфраструктура, както и внасяне в най-скоро време на национална стратегия в сектора с хоризонт до 2050 година.

От БСП отново настояха държавата да закупи изцяло електроразпределителното дружество, а не да има само контролен дял. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи:

"Само контролен пакет означава българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик и с няколко банки и офшорни компании с неизяснен статут на парите и банки, срещу които се водят разследвания в други държави, както вчера чухте на комисията".

Лидерът на БСП коментира и думите на Гинка Върбакова, която визирайки именно Нинова вчера пред енергийната комисия попита: как 28-годишна млада дама от село Крушовица може да си купи "Техноимпекс":

"Закупуването на "Техноимпекс" не влиза в дома на 3 милиона българи, както влиза Гинка, не им бърка в джоба, нито е националната електрическа мрежа и националната сигурност. Това е голямата разлика. Ако някой до вчера се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, мисля че след това изказване вече няма съмнение. Тя повтори едно към едно изказвания от пресконференции на ГЕРБ".

Още през следващата седмица в парламента може да влязат за обсъждане промени в закона за енергетиката, с които държавата да си върне контролния механизъм при сделки като тази с ЧЕЗ. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов и допълни, че държавата може да изкупи и 100 процента от акциите на ЧЕЗ.

"Държавата, с 33 процента, нямаше абсолютно никакви контролни механизми и неслучайно бяха продадени и бяха оставени само на държавата 33 процента. Да де, ама контролът е когато имаш 34 процента, а не 33".

В четвъртък бяха оповестени резултати от експресно социологическо проучване по казуса "ЧЕЗ", според които повечето запитани искат по-ефективна намеса на държавата в сделката. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна