Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп в Tуитър: Търговските войни са нещо добро и могат да бъдат спечелени лесно

Задълбочаване на спада на долара и на пазарите на акции след коментарите на американския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският долар и фючърсите на американските фондови индекси задълбочиха низходящите си движения, след като в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп повиши допълнително градуса на напрежение на световните капиталови пазари, пишейки в Туитър:

"Когато страна (като САЩ) губи много милиарди долари от търговията с практически всяка страна, с която прави бизнес, търговските войни са нещо добро и могат лесно да бъдат спечелени".

Трусовете на финансовите пазари са факт, след като вчера Тръмп сигнализира, че от следващата седмица може да въведе високи американските мита за вноса на стомана (от 25%) и на алуминий (от 10%), което даде повод за сериозни опасения за предстояща търговска война в световен план.

Днешният негов туит подсилва тези притеснения и задълбочава спада на фючърсите на трите основни американски фондови индекса, търгувани на извънборсовата търговия, както и продажбите на долари спрямо останалите основни валути.

Фючърсите на DJIA се понижават с нови над 200 пункта (спад с 0,83%), след като индексът на сините чипове приключи снощната търговия на Уолстрийт със загуба от над 400 пункта (понижение с 1,68%). Фючърсите на S&P500 се понижават с 0,51%, а на Nasdaq100 - с 0,82%.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава в петък с нови 0,31% към 89,89 пункта, след като вчера се раздели с 0,4% от стойността си.

В рамките на деня зелените пари вече се понижават с 0,85% към 16-месечно дъно от 105,27 японски йени (най-ниско ниво от ноември 2016-а година) и с 0,75% към 6-дневно дъно от 0,9338 швейцарски франка. В същото време еврото поскъпва с 0,42% към тридневен връх от 1,2322 долара, а британската лира - с 0,25% към двудневен връх от 1,3810 долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна