Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно понижение на европейските акции за четвърта поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък европейските пазари на акции се намират под силен натиск от продажби с оглед на инвеститорски притеснения за възможна световна търговска война, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп сигнализира, че от следващата седмица може да въведе високи мита за вноса на стомана (от 25%) и на алуминий (от 10%). Последва доста силен отпор от страна на основни партньори на САЩ в лицето на Китай, Европа и Канада, които заплашиха с контрамерки.

Опасенията за назряваща световна търговка война се отразява негативно и на търговията на долара спрямо останалите основни валути, като днешното поскъпване на еврото спрямо зелените пари е допълнителен фактор, допринасящ за агресивните продажби на европейските акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,61% и е на път да приключи седмицата със загуба от около 3,5% - първо негово понижение от три седмици насам.

Германският фондов индекс DAX губи 2,2% от стойността си и вече се търгува в най-ниски нива от шест месеца насам (от септември 2017-а година), като вероятно ще приключи седмицата със спад от около 4 на сто. Френският индекс CAC40 се понижава с 1,96%, италианският индекс MIB - с 2,1% и британският FTSE100 - с 1,11%.

Въпреки, че по-малко от 1% от пазарът на стомана в САЩ се формира от европейския внос, заплахата за търговска война се отразява доста негативно на акциите на европейските стоманодобивни компании. Акциите на Thyssenkrupp AG се понижават с 1,95%, на ArcelorMittal SA - с 3%, на  Tenaris AG - с 1,46% и на Siemens AG - с 2,94%.

Акциите на автомобилните компании, които са важен потребител на стомана в тяхното производство, също реагират доста негативно, като тези на Volkswagen се понижават с 2,76%, на Damiler AG - с 2,41% и на BMW AG - с 1,65%.

Днешното изявление на Доналд Тръмп в Туитър, че "търговската война е нещо добре и може да бъде спечелена лесно", задълбочава негативните тенденции на пазарите на акции, като фючърсите на основните американски фондови индекси бележат нов солиден спад преди старта на реалната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с близо 250 пункта (спад с около 1%), на широкият индекс S&P500 - с 0,69% и на технологичният индекс Nadaq100 - с 1,11%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна