Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши търговските партньори на САЩ с реципрочни данъци

Целта на американския президент е намаляване на търговския дефицит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи с острата си риторика през Туитър, като този път заяви, че планира в скоро време да наложи "реципрочни данъци" на американските търговски партньори, за да намали огромния търговския дефицит.

"Когато една страна облага с данък пристигащите наши продукти, да речем с 50%, а ние облагаме аналогичните стоки и продукти, идващи в САЩ с НУЛА, това не е справедливо или умно", написа Тръмп в Туитър.

"Скоро ще започнем реципрочни данъци, за да можем да събираме същите суми, които и те ни начисляват. При търговски дефицит от 800 млрд. долара, ние нямаме избор", посочи президентът на САЩ.

Това негово изказване вероятно ще доведе до още по-сериозни критики от основните търговски партньори на САЩ, имайки предвид днешната реакция на Китай, Европа и Канада на намерението на Тръмп да въведе от следващата седмица мито за вноса на стомана и на алуминий.

Малко преди последните коментари Доналд Тръмп туитна: "Ние трябва да защитим нашата страна и нашите работници. Нашата стоманодобивна индустрия е в лоша форма. АКО НЯМАТЕ СТОМАНА, НЯМАТЕ ДЪРЖАВА!".

Анализатори коментират стоманодобивната индустрия в САЩ от гледна точка на последните предложения на Доналд Тръмп. Те отбелязват, че почти половината от вноса на желязна руда в САЩ идва от Канада и близо 39% от Бразилия. Ако бъдат предприети мерки за ограничаване или за налагане на "реципрочни данъци" върху този внос, това ще доведе до рязко повишаване на цените на вносната желязна руда, което би навредило сериозно върху стоманодобивната индустрия в САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна