Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 140 години от Освобождението

| обновено на 03.03.18 в 10:30
Снимка: архив

Националният празник 3 март ще бъде тържествено отбелязан в цялата страна. На този ден в Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирният договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава.

Молебен на българския и руския патриарси

В шипченския храм „Рождество Христово“ българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат панихиден молебен в съслужие със Старозагорския митрополит Киприан. Двамата патриарси ще отслужат заедно и заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея на площадката преди последните стъпала към паметника.

Шествие в Стара Загора

С Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Димитър“ ще започне програмата на Община Стара Загора за Националния празник и с поклонение пред всички паметници, посветени на Освобождението на града.  За четвърта година през целия град до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще премине паметно шествие с триста метровия национален флаг, носен от военнослужещи от Втора механизирана бригада. При свободен вход Регионалният исторически музей ще представи демонстрации на оръжие от Руско-турската война и образци на опълченски униформи.

Заря проверка в София

С церемония по издигането на националния флаг ще започнат тържествата на Трети март в София. Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. Вечерта на пл. „Народно събрание“, ще започне тържествената заря-проверка. Тази година на церемонията ще присъства и руският патриарх Кирил.

Проходът Шипка е затворен заради тържествата

Заради тържествата проходът Шипка ще бъде затворен днес. Тези, които искат да участват в празненствата, ще трябва да вървят пеша.

140-метрово знаме, носено от 140 военнослужещи в Сливен

С тържествено шествие по „По пътя на безсмъртието“ и 140-метрово знаме, носено от 140 военнослужещи отбелязват 3-ти март в Сливен. Шествието тръгва след официалната церемония по издигане на националния флаг на площад „Хаджи Димитър“ и завършва пред паметника на войводата Панайот Хитов.  Към шествието се присъединят 140 каба гайди, последвани от 140 полицаи, пожарникари и ученици, които носят 140 знамена. На гражданите ще бъдат подарени 1 400 флагчета. Голямото знаме е изработено в Пазарджик, съставено е от две пришити части и тежи 35 килограма.

25-метров трибагреник украси Панорамата "Плевенска епопея - 1877"

За първи път Плевен ще бъде огласен от празничен камбанен звън от всички храмове. Ученическо шествие по централните улици ще покаже най-дългото българско знаме, ушито от плевенските деца. 25-метров трибагреник украси и Панорамата „Плевенска епопея - 1877 година“. Тържественият ритуал, посветен на 140-годишнината от Освобождението, започва в 11.00 ч. на площад „Възраждане“. Ученическо шествие с най-дългия национален националния флаг, ушит от деца, тръгва в 10.15 часа от пл. „Стефан Стамболов“ към пл. „Възраждане“. С флага ще бъде обгърнат символът на Плевен - параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. 740 метра е дълго знамето, съставено от знамената на повече от 1000  плевенски деца от всички възрасти. Плевенската Панорама и всички музей в града днес очакват своите гости със свободен вход.

Военен ритуал във Велико Търново

Националният празник във Велико Търново ще бъде отбелязан с военен ритуал и музей на открито, в който от клуб „Традиция“ ще покажат колекционерски оръжия от Руско-турската война.  

В курорта Пампорово Националния празник - 3 март ще бъде отбелязан с масово ски и сноуборд спускане с трибагреници, народни носии и родопски гайди.

За първи път този ден се чества през 1880 г. съгласно постановление на правителството и то като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Сан Стефанския мир“.

Като ден на Освобождението на България Трети март е честват за първи път през 1888-ма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна