Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции с изключение на тези, търгувани на борсата в Милано

След първоначален негативен старт на европейските борси, основните фондови индекси се оцветиха в зелено с изключение на акциите, търгувани на борсата в Милано, но инвеститорите изглеждат доста предпазливи на фона на изборните резултати в Италия и продължаващите притеснения за търговска война между САЩ и неговите основни търговски партньори в лицето на ЕС, Китай, Канада и Мексико.

Перспективите за италиански парламент без ясно изразено мнозинство с превес на антисистемни и евроскептични партии като движението "Пет звезди", което получи най-висок вот по време на неделните избори, се отразяват негативно на борсата в Милано и доведоха до първоначален спад на основния италиански фондов индекс с близо 2% към шестмесечно дъно. Последва частично париране на тези загуби, но въпреки това индексът MIB продължава да се понижава с около 0,85%. Под солиден натиск се намира италианският банков сектор, като акциите на Banco BPM SpA се понижават с 5,46%, на BPER Banca SpA - с 6,41% и на Intesa Sanpaolo SpA - с 1,75%.

Останалите водещи европейски борсови индекси опитват предпазливи повишения, като общият индекс Stoxx Europе 600 се повишава с 0,61% към 369,40 пункта, следвайки спад с цели 3,7% през миналата седмица и след като в началото на днешната търговия удари за кратко 6-месечно дъно от 366,24 пункта.

Германският индекс DAX30 нараства с 0,88%, тъй като инвеститорите на борсата във Франкфурт приветстват новината от неделя, че германските социалдемократи са гласували в голямата си част (над 66%) за участие в нова широка управляваща коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Това слага край на най-продължителната политическа криза в която се оказа Германия след парламентарните избори, проведени през септември 2017-а година.

Акциите на германските автомобилни компании обаче се намират под натиск от продажби, след като през уикенда президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че може да наложи и мита за вноса на произведени в Европа автомобили, ако ЕС отговори с ответни мерки на неговия план за въвеждането на тарифи за вноса на стомана и на алуминий. Повод за тази нови заплаха от страна на Тръмп беше информация, според която Европейският съюз може да обмисли облагането с 25 процентен данък на няколко вида импортни стоки от САЩ в размер на общо 3,5 млрд. долара. Акциите на BMW AG се понижават с 1,54%, на Daimler AG - с 0,6% и на Volkswagen - с 0,55%.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,34%, а британският FTSE100 - с 0,25%.

Въпреки днешното предпазливо възходящо движение на европейските пазари на акции (с изключение на борсата в Милано), инвеститорите продължават да бъдат доста притеснени от разменящите се от двете страни на Океана за сега само "вербални заплахи" за протекционистки мерки, тъй като това засилва притесненията от избухване на световна търговска война. Европейските инвеститори следят внимателно и поведението на пазара на акции на Уолстрийт, като преди неговия старт фючърсите на индекса DJIA се понижават с 0,21%, на индекса S&P500 - с 0,33%, докато тези на технологичният индекс Nasdaq100 се колебаят около петъчното ниво на затваряне.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна