Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди учители стачкуват в Аржентина

Снимка: БТА

Хиляди учители излязоха на митинг по улиците на Буенос Айрес като част от 48-часова стачка, съвпадаща с началото на учебната година в Аржентина, предаде Асошиейтед прес. Няколко милиона ученици останаха извън класните стаи. Най-големият учителски профсъюз вдигна педагозите на крак. Те блокираха важни кръстовища в столицата и настояха за увеличение на заплатите като компенсация за високата инфлация в страната.

"Наистина е срамно, че искат да ни дадат увеличение под границата на нивото на инфлацията. Освен това, повечето от началните заплати са под линията на бедността. Правителството приема образованието за разход, а не за инвестиция. Не само, че не отваря училища, а ги закрива и заради това сме на улицита - за да защитим общественото образование."

"Президентът убива обществената образователна система. Искаме незабавно и прозрачно колективно трудово договаряне. Училищата са в лошо състояние, а отгоре на всичко съкращават финансирането за различните програми."

- споделиха протестиращи учители в Аржентина. По-рано през деня президентът на Аржентина Маурисио Макри заяви, че обществената образователна система е "изправена пред огромни предизвикателства".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна