Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Стивън Хокинг твърди, че знае какво се е случило преди Големия взрив

Стивън Хокинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световноизвестният британски учен Стивън Хокинг твърди, че знае какво се е случило преди Големия взрив и зараждането на Вселената. В интервю пред "Нешънъл джиографик" той заяви:

Нищо не е имало преди Големия взрив. Според Общата теория на относителността на Айнщайн времето и пространството се сливат и образуват единен пространствено-времеви континуум, извит от енергията и материята в него. Аз използвам Евклидовия подход към квантовата гравитация, за да опиша началото на Вселената. Така обикновеното време е заменено от въображаемо време, което играе ролята на четвъртата посока на пространството. Евклидовото пространство-време е затворено пространство без край, като повърхността на Земята. Може да се приеме, че въображаемото и реалното време започват в Южния полюс. Няма нищо на юг от Южния полюс, така че не е имало нищо преди Големия взрив.

Хокинг смята, че при Големия взрив, който се е състоял преди 13,8 милиарда години, е възникнало и времето. Преди това явление нищо не е било в съответствие с нашите представи за съществуване.

Професор Хокинг отново спомена за опасностите, пред които човечеството се изправя с развитието на изкуствения интелект и нуждата от намирането на нова планета за продължаването на човешкия вид.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна