Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за борба с корупцията изслушва кандидатите за председател на новата антикорупционна комисия

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за борба с корупцията изслушва двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия. Това са Пламен Георгиев, номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти и Николай Николов, издигнат от БСП. В концепциите си двамата кандидати отбелязаха, че ще се борят за превенция на корупцията и за дистанция от политическите сили.

Пламен Георгиев, който вече е предложил писмено сграда, в която да се помещава Комисията,  призова за създаване на поне 10 териториални структури. Той подчерта при представянето си,:

"Аз мисля, че в своята кариера съм се водил винаги от принципа на независимост и прозрачност в това, което правя. За всяко едно мое действие аз мога да обясня коя е законовата разпоредба, която стои зад него, и защо съм го направил. Защото, ако спазваш закона, от там нататък няма за какво да се притесняваш".

Николай Николов, настоя за електронни търгове за обществените поръчки. Той  също посочи, че ще е независим в работата си, ако бъде избран:

"Аз гарантирам независимост в своите действия, гарантирам обективност. Аз смятам, че досегашната ми практика, досегашната ми работа и в двата органа – и в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и в Комисията за конфликт на интереси, във втората особено след един доста сложен период, е достатъчно доказателство за това, че независимостта в моите действия ще бъде водещото начало".

Председателят на Антикорупционната комисия трябва да бъде избран в четвъртък с над 50% от гласовете на присъстващите в Пленарна зала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна