Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предлага на Великобритания умерена сделка за свободна търговия и ограничен достъп на британските финансови услуги

В сряда Европейският съюз ще предложи на Великобритания споразумение за свободна търговия за бъдещите отношения след Брекзит, показва проектодокумент, очертаващ доста по-ограничено сътрудничество, отколкото това, за което настояват властите в Лондон.

В проекта за съвместна позиция на останалите 27 държави-членки на ЕС относно новата им сделка с Великобритания, с който разполагат агенциите Ройтерс и Блумбърг преди официалната му публикация по-късно днес, се заявява, че единният блок е твърдо решен да благоприятства за тясно партньорство с Великобритания.

"В същото време излизането на Обединеното кралство от единния митнически съюз и от единния европейски пазар неизбежно ще доведе до триене. Това, за съжаление, ще има отрицателни икономически последици", се казва в проектодокумента.

С оглед на британския призив, че финансовите услуги трябва да бъдат включени в бъдещата сделка за свободна търговия, ЕС отбелязва, че Великобритания ще бъде третирана като всяка друга трета държава, която не споделя общите правила на Съюза.

Трябва да се има предвид, че финансовите услуги генерират повече от 10% от общото британско производство  и са единствената област, в която Великобритания има търговски излишък с ЕС, което кара властите в Лондон да настояват британските банки да запазят текущия достъп до континентална Европа и след Брекзит. Но в предложения от ЕС проектодокумент се посочва, че на финансовите фирми във Великобритания ще бъде позволено да оперират на европейския пазар „съгласно правилата на приемащата държава " и ще бъдат третирани "според факта, че Обединеното кралство ще стане трета страна, а Съюза и Великобритания повече няма да споделят обща регулаторна, надзорна, изпълнителна и съдебна рамка".

В предложения от ЕС проектодокумент се посочва, че бъдещите връзки с Великобритания в авиацията трябва да изискват въздушно транспортно споразумение, комбинирано със споразумение за безопасност. Бъдещата търговия със стоки с Великобритания трябва да бъде предмет на нулеви митнически тарифи, като в същото време трябва да се запази реципрочен достъп до риболовните води и до ресурсите.

ЕС ще настоява за безмитна и безквотна търговия за стоки. Търговията с услуги ще бъде включена, но при определени ограничения. ЕС също така желае тясно сътрудничество в областта на отбраната, сигурността и полицията.

Бъдещата търговска сделка трябва да адресира и въпроса за подходящо митническо сътрудничество, като се запази регулаторната автономия на двете страни.
 

Проектонасоките за бъдещото търговско сътрудничество между ЕС и Великобритания ще бъдат представени по-късно днес от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

Копие на проектодокумента на ЕС може да намерите тук.

Според анализатори и икономисти, предложенията на ЕС по отношение на едно бъдещо търговско споразумение с Великобритания предполагат, че евентуалната търговска сделка по-скоро ще прилича на тази, която преди време беше договорена с Канада.

Междувременно Ройтерс цитира Доналд Туск, който даде ясно да се разбере, че търговията между единния блок и Великобритания ще стане по-трудна след Брекзит.

"Заради Брекзит ще се отдалечим", посочи той на съвместна пресконференция с люксембурския премиер Ксавие Бетел.

"Всъщност, това ще бъде първото споразумение за свободна търговия в историята, което ще разхлаби икономическите връзки, вместо да ги заздрави. Споразумението ни няма да направи търговията между Обединеното кралство и ЕС по-гладка или без да има триене", подчерта Туск.

Ксавие Бетел допълни: "След Брекзит няма да има победители, тъй като и двете страни ще загубят".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна