Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресорният еврокомисар призна за двоен стандарт в качеството и цените на храните в ЕС

| обновено на 08.03.18 в 09:30
Витенис Андриукайтис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публичен дебат за качеството на храните в Европейския съюз ще се състои в София. В него ще участва и еврокомисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

В интервю за БНТ той призна, че има двоен стандарт както при качеството, така и в цените на продуктите в отделните държави. Според еврокомисаря, двойният стандарт се дължи не само на производителите, но и на местните икономически условия, данъците и акцизите, налагани от правителствата.

Преди публичния дебат за храните комисарят ще открие Международна среща за ролята на дивеча при управлението на здравето на животните, организирана от Българското европредседателство със съдействието на Еврокомисията. В срещата ще се включат представители от ветеринарни служби и ловни организации на всички държави - членки на Европейския съюз, както и съседни трети страни - Беларус, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия Турция, Украйна и Русия. Целта е експертите да засилят сътрудничеството си и да очертаят общи мерки за управлението на дивите животни с оглед на заплахите от болести, засягащи и дивите, и домашните животни, включително класическа и африканска чума по свинете, птичи грип, бяс, шап. "Какво е европейското законодателство"; "Каква е финансовата подкрепа на ЕС за справяне с болестите?"; "Каква е ролята на ловците и как могат да се контролират болестите при дивите животни?" са част от темите, върху които ще се фокусират участниците в срещата.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени