Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8-и март в Азия започна с протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици жени в столицата на Филипините - Манила, облечени в розови и лилави тениски, протестираха срещу президента Родриго Дутерте, съобщава Асошиейтед прес. Те подаряваха червени и бели рози на майките, сестрите и вдовиците на убити по време на кръвопролитната кампания на президента срещу наркотиците. Протестиращите обявиха Дутерте за един от "най-лошите нарушители на правата на жените в Азия". Те осъдиха хилядите, по техните думи, извънсъдебни убийства, които полицията отрича. Групи за защита на човешките права осъдиха сексистките забележки на Дутерте, сред които са искане към войниците да прострелват жени комунисти в гениталиите.

Организаторът на протеста Мей Буенавентура:

"Благодарение на много от бедните хора Дутерте стана президент. А сега той погубва това доверие. За жените е особено тежко, защото не ни помага в борбата ни срещу половата дискриминация. Борим се против сексизма и за правата на жените от много време. Имахме победи, но лидерът на страната да се държи по подобен начин, който е очевидно антиженски, секситски и мачистки, не помага на жените. Това дори задълбочава дискриминацията срещу жените. Така че ще продължим да се борим, това е единственият начин".

Протест имаше и в Хонконг, където работници настояваха за по-добри условия на труд. Жени мигранти, работещи като домашни помощници там, искат по-високо заплащате, регламентирано работно време и възможност да живеят извън дома на работодателя си. Минималната месечна заплата на чуждестранните домашни работници в Хонконг е 564 щатски долара. В Хонконг домашните работници са 351 513, като повечето са от Филипините и Индонезия, и няма законна максимална продължителност на труда.

Председателят на Съюза на чуждестранните мигранти Ени Лестари:

"Главното притеснение на домашните работници е дългото работно време. Повечето от нас работят най-малко по 12 часа, понякога между 16 и 18 часа на ден. Освен това всички са обезпокоени за нощуването, защото много от тях нямат осигурено лично пространство. Притеснени са и от инфлацията в Хонконг - цените растат и обикновените храни стават прекалено скъпи спрямо доходите ни. Много хора смятат, че заплатата на домашните работници в Хонконг е прекалено ниска".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна