Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер Московиси: Европа разполага с "арсенал от оръжия", за да отговори на митата на Доналд Тръмп

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Европа желае да избегне търговска война със Съединените щати във връзка с плановете на Белия Дом да наложи митнически тарифи за вноса на стоманата и алуминия, но за всеки случай подготвя незабавни контрамерки, заяви в четвъртък еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от агенция Ройтерс.

Очаква се на церемония в четвъртък вечерта (около 22:30 ч.,  време) Доналд Тръмп да подпише президентска прокламация чрез която да въведе новите мита, въпреки че представители на Белия дом заявиха, че процедурата може да бъде отложена за петък, тъй като съответните документите трябва да бъдат изчистени от правна гледна точка.

"Ако тази вечер Доналд Тръмп въведе обещаните мерки, ние разполагаме с пълен арсенал чрез който да отговорим", посочи Московиси през телевизия BFM. "Трябва да приемем, че светът се превръща в място, в което всеки се грижи за своя собствен успех", допълни европейският комисар.

Трябва да се има предвид, че предложението на американския президент за въвеждането на мито от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий разтърси не само световните финансови пазари, но и редица видни конгресмени от управляващата Републиканска партия, както и бизнес лидери, които се притесняват, че евентуална търговска война ще се отрази негативно на американската икономика.

Според него контрамерките ще включват европейски митнически тарифи за изнасяните от САЩ портокали, тютюн и бърбън. "Европа също така може да подаде евентуална жалба до Световната търговска организация, отбеляза Московиси.

Той посочи, че част от американските стоки, за които ЕС обмисля да наложи свои мита, се произвеждат в избирателни райони, държани от Републиканската партия на Доналд Тръмп.

"Искаме Конгресът да разбере, че това ще бъде ситуация, която ще бъде губеща за всяка една от страните", допълни той.


Междувременно германският министър на икономиката Бригите Циприс заяви пред телевизия ARD, че все още не може да се говори за избухване на търговската война в резултат на планираните от Доналд Тръмп мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ. Тя обаче допълни, че Европейският съюз трябва да даде своя отговор.

"Не бих казала, че на този етап можем да говори за ясно изразена търговска война сега, тъй като става въпроса за няколко продукта. Предложените от САЩ мита обаче предизвикат истински раздразнение", отбеляза Циприс.

И тя, подобно на Пиер Московиси отбеляза, че Европейският съюз ще трябва да отговори, ако в крайна сметка Тръмп въведе подобни мита и ще трябва да подаде жалба до Световната търговска организация. Бригите Циприс обаче подчерта, че е важно да се продължат разговорите с правителството на САЩ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени