Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на евроборсите преди края на заседанието на ЕЦБ и указа на Тръмп за митническите тарифи

Европейските фондови пазари са без ясна посока на движение по време на търговията в четвъртък, като вниманието на инвеститорите се пренасочва, поне временно, от протекционистката търговска политика на САЩ към края на днешното заседание на ЕЦБ (от 14:45ч.).

Мнозинството търговци и анализатори не очакват ЕЦБ да направи каквито и да било промени в настоящата си парична и лихвена политика, но се надяват на сигнали относно времевата рамка, в която централната банка ще сложи край на дългогодишната си програма за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Според настоящата позиция на ЕЦБ, програмата за покупки на еврооблигации ще остане в сила "до края на септември 2018-а година, или и след този срок, ако това е необходимо". В същото време ЕЦБ остава в готовност "да увеличи програмата за покупки на активи както по размер, така и по продължителност", ако има сигнали за влошаване на добрия икономически подем в рамките на еврозоната. Анализатори и икономисти прогнозират, че ако централната банка премахне тези фрази от изявлението си след края на днешното заседание, това ще бъде възприето като знак за по-скорошно начало на затягане на провежданата от нея парична и лихвена политика, което може да доведе до поскъпване на еврото и до продажби на европейските акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,15%, напредвайки предпазливо за четвърта поредна сесия на търговия и след растеж с 0,4% в сряда.

Германският фондов индекс DAX обаче се понижава с 0,55%, парирайки част от вчерашния си добър ръст с 1,1%, тъй като инвеститорите на борсата във Франкфурт изглеждат леко разочаровани от сутрешни доста слаби данни за индустриалните и промишлени поръчки.

Френският индекс CAC40 пък се повишава с 0,14%, а британският индекс FTSE10 се търгува от негово вчерашно ниво на затваряне, след като в сряда основните индекси на борсите в Париж и Лондон се повишиха предпазливо съответно с 0,3% и с 0,2%.

Планираните от САЩ мита за вноса на стомана и алуминий продължават да представляват основен повод за безпокойство на световните капиталови пазари, въпреки че има известно отслабване на напрежението в тази посока, след коментари от Белия дом, че големите американски търговски партньори в лицето на Канада и Мексико могат да бъдат временно изключени от тези митнически тарифи.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също се търгуват без ясно изразена посока, тъй като инвеститорите изчакват да видят, дали действително Доналд Тръмп ще подпише указ за налагането на мита на вноса на стомана и алуминий (около 22:30ч. наше време ?) и дали ще има изключение за страни като Канада и Мексико.

Фючърсите на DJIA се понижават с 0,05%, след индексът на сините чипове приключи вчерашната търговия на Уолстрийт със загуба на 82,76 пункта от стойността си (понижение с 0,33%), но парирайки значителна част от първоначалния спад с близо 400 пункта. Фючърсите на широкия индекс S&P500 се повишават с 0,11%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,36%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна