Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС може да наложи по-високи вноски към европейския бюджет

| обновено на 09.03.18 в 18:39


Финансовите министри на ЕС обсъждат в София няколко варианта на следващата многогодишна финансова рамка. Един от тях е орязването на средствата за кохезионната политика и приоритетното им инвестиране в по-слабо развити региони.

Ако средствата за кохезионната политика не се променят, това ще доведе до увеличаване на вноските на страните членки към евробюджета.

България трябва да помогне в намирането на компромис между страните, които внасят повече средства в общия бюджет и тези, които са нетни получатели. Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че като председател на Съвета на ЕС България трябва да генерира добри идеи за сближаване на позициите:


"Защото разговорът за бъдещия бюджет винаги носи един особен заряд - дебат за бъдещето на Съюза като такъв, защото двата разговора са свързани. Защото до голяма степен за днешния ни разговор важи максимата "Кажи ми за какво харчиш парите си, за да ти кажа какви са твоите приоритети". 


България споделя позицията на някои страни от ЕС, че запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС, може да наложат по-високи вноски към европейския бюджет. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов при обсъждането на новата многогодишна финансова рамка на ЕС в София.


"Ограничаването на кохезионната политика и фокусирането ѝ само върху най-бедните райони ще намали интересa на големите държави към нея и представлява риск за самата кохезионна политика", каза Горанов.


Той съобщи още, че България може да си позволи увеличаване на вноската към европейския бюджет:

"Не сме правили някакви прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10% е постижимо за нашия Бюджет, на фона на ползите, които България има".

Европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер призова за отстъпки, като нареше днешната конференция в София "повратна точка в дебатите за следващата финансова рамка на Съюза":

"Противопоставянето на миграция и кохезия и отбрана и селскостопанска политика може да унищожи нашия ЕС."

Подробности чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени