Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската асоциация по стомана: Решението на Тръмп за налагане на мита може да струва хиляди работни места в ЕС

Снимка: архив

Главната европейска стоманена федерация изрази разочарованието си от решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита на вноса на стомана и алуминий, като предупреди, че този ход може да струва десетки хиляди работни места в ЕС. Говорителят на Европейската асоциация по стомана Чарлз Лусигнан заяви, че европейският стоманен сектор не е изненадан от налагането на митата от 28 процента за вносна стомана и 10 процента за алуминий:

"Не сме изненадани, очаквахме това от една година, тъй като беше негово предизборно обещание. Фактът, че не е изключил други страни освен Мексико и Канада, които са големи износители за САЩ, но е наложил мита на ЕС означава, че това е добре премислен ход, целящ да урони стоманените браншове в чужбина и да се опита да подхрани развитието на американската стоманена индустрия. По наши сметки това ще доведе до загуба на 20 000 работни места в САЩ и до 150 000 работни места в евросъюза."

Асошиейтед прес добавя, че ЕС все още търси разяснение от Вашингтон дали блокът все пак ще бъде част от изключенията. По-рано Тръмп заяви, че и за други страни може да бъде направено изключение, ако те успеят да убедят администрацията му, че техния износ на стомана и алуминий не е заплаха за американското стопанство. ЕС заплаши с ответни реки и мита върху американската стомана и други продукти като фъстъчено масло, червени боровинки и портокалов сок. Утре ЕС ще проведе разговор с американски и японски търговски представители, в опит да се намери решение на проблема.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна