Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашки в Италия за пари, обещани от победител на изборите

Лидерът на „5 звезди“ Луиджи Ди Майо по време на интервю преди изборите. Движението му обеща пари на италианците, спечели най-много гласове като самостоятелна партия, и дни след вота хората вече си ги искат.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки италианци се редят на опашки пред данъчни служби, за да искат пари, обещани от антисистемното Движение „5 звезди“, победило на изборите в неделя, макар че партията още не е на власт, съобщи АФП.

Негово ключово обещание бе да осигури безусловен базов доход за безработните в размер от 700 до 3000 евро.

Движението получи 33% на изборите, като стана най-влиятелната самостоятелна партия, но не получи повече гласове от десничарска коалиция. Двете формации търсят съюзници за формиране на парламентарно мнозинство.

Това обаче не попречи на гласоподаватели в Южна Италия вече да искат обещаното от „5 звезди“ в изборната кампания.

„5 звезди“ спечели. Дайте ни формуляри да си получим базовия доход“, казвали хора на местната данъчна служба в град Джовинацо край Бари, съобщават италиански медии.

От началото на седмицата най-малко 50 души отишли в друга служба в Бари, за да искат информация за схемата. Там вече формулирали отговор на такива запитвания: „Засега няма влезли в сила мерки за такъв документ“.

А в данъчния център в Палермо дори сложили надпис: „Не предлагаме безусловен базов доход".

Обещанието на „5 звезди“ за такъв доход, макак че бе придружено с условия, се оказа особено популярно сред младите гласоподаватели на възраст 25-34 години, сред които безработицата е 17%. То обаче бе остро критикувано от другите партии, като някои го нарекоха "награда за мързел".

Според оценки в медиите прилагането на схемата ще струва на италианската държава 15 млрд. евро годишно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна