Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощаваме се с Кирил Маричков

Кирил Маричков
Снимка: БТА

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“.

Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която работи 11 години, го нарекоха приятел и учител. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от групите-пионери на българския рок. Следват 40 години с „Щурците“ и рекордните над 2 600 концерта, десетки албуми и безброй турнета. 

Кирил Маричков е автор на повече от 150 песни, а хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Хамлет“, „Зодия щурец“ феновете му ще помнят винаги. Той стои и зад музиката на 14 филма, сред които „Вчера“, „Адио Рио“, „Дунав мост“. 

"Много съм щастлив, когато виждам, че хората са усмихнати и доволни от това, което правя. Грубостта, която ни заобикаля, бездуховността не важи за публиката на "Щурците" - думи на великият певец и басист в едно от последните му интервюта за БНР.

Поклонение и в Дупница

В деня на опелото му, почитатели на Кирил Маричков ще се съберат и в Дупница. Организатор на събитието до Фонтаните в центъра на града е сдружението "Близо до теб". Желаещите ще имат възможност да изсвирят заедно на китари и да изпеят любимите си песни на Маричков и "Щурците". Началото на събитието е предвидено за 12:30 на обяд.

"Поканили сме дисководещ, който ще пусне няколко песнички. Който иска може да посвири на китара, също и да попее, за да почетем Патриарха на българския рок", каза за БНР активист на сдружението. 

Същевременно в Кюстендил показаха рядка ценност - картичка с автограф на Кирил Маричков от началото на 70-те, когато "Щурците" не концертират, защото Маричков и китаристът Петър Гюзелев са в казармата. Като войници тогава двамата гостуват в града и свирят заедно с ансамбъла на Строителни войски на сцената на централното местно читалище.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна