Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР няма да коментира обидите спрямо български институции, прозвучали по "Россия 1"

| обновено на 09.03.18 в 18:55

Министерството на външните работи (МВнР) няма да коментира обидните квалификации спрямо български институции, прозвучали в ефира на руската държавна телевизия "Россия 1" по повод посещението на руския патриарх Кирил в България.

"МВнР няма да пада на нивото на тези абсурдни и провокативни изказвания, чиято цел очевидно е да предизвикат институционална реакция", се казва в официален отговор от ведомството на запитване на  "Хоризонт".

В програмата, излъчена на 6 март с водещ журналистът Владимир Соловьов, гостите дискутирали "Защо България забрави "руската кръв". По време на предаването Соловьов критикува президента Румен Радев, като припомня, че в речта си той благодари за Освобождението "не на единната руска армия, а на разни народи, влизащи в нея - на румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци". 

"Доколкото става ясно от записа, участниците в предаването изразяват лично мнение, а не официални позиции на институции", се казва в писмен отговор до "Хоризонт", предоставен от МВнР. От ведомството обаче са категорични, че такива изяви не помагат на двустранните отношения.

Руският патриарх Кирил посети страната ни по повод Националния празник 3 март, а преди да отпътува изрази огорчение, че българските власти приписват заслуги наравно с Русия и на други националности за освобождението ни. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна