Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарна помощ пристигна в Източна Гута

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарна помощ пристигна в сирийската провинция Източна Гута, разкъсвана от сблъсъци между проправителствени войски и бунтовници, съобщи Червеният кръст, цитиран от Франс прес. Предишната доставка на хуманитарна помощ в понеделник беше прекъсната заради бомбардировки. 13 камиона с 2400 кашона храна, който от понеделник чакаха извън Дамаск, навлязоха в обсадения анклав:

"Има 13 камиона. Това са тези, които не можаха да бъдат разтоварени миналия път - в понеделник, на 5 март. Така че пристигнаха днес, за да продължат с доставката. Обещаха ни много скоро да пристигне още хуманитарна помощ", заяви Моатасем Ейад, председател на местния съвет на град Дума.

Базираната във Великобритания сирийска обсерватория за човешки права излезе с информация, че повече от 930 цивилни са били убити в Източна Гута от началото на военните операции в района на 18 февруари, намиращ се близо до столицата. В ранните часове днес въздушните удари спряха за кратко и това беше най-спокойната нощ за повече от седмица, допълват от агенцията за наблюдение.

400-те хиляди жители на Източна Гута живеят под правителствена обсада от 2013-а г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна