Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха заедно паметта на жертвите на Холокоста

| обновено на 12.03.18 в 17:58
4
Премиерите на България и на Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха заедно в Скопие паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония
Снимка: БГНЕС

Премиерите на България и на Македония Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха заедно в Скопие паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония.

Двамата премиери поднесоха венец на паметника на загиналите, 

"Балканите трябва да си вземат поука от случилото се, за да не се повтарят никога подобни трагични събития", заяви Бойко Борисов и добави:

"Всеки човешки живот, всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме! А и само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития".

Борисов определи като "пропаганда" очакването, че ще поднесе извинение за депортираните от територията на днешна Република Македония евреи. Те са изпратени към нацистките лагери по времето, когато въпросните земи са под българско административно управление и, според македонски медии, Борисов е трябвало да поднесе и извинение при днешното си поклонение. Премиерът заяви: 

"Аз само мога да кажа, поклон на българския народ, че се е изправил срещу тази машина и е спасил 48 000, а тази пропаганда - другата, не пред мене".

Македонският премиер Зоран Заев определи Холокоста като удар срещу единството на народите: 

"Геноцидът над евреите във Втората световна война беше борба на деструктивни и антицивилизовани сили против добрината и любовта, против приятелството и човечеството".

На церемонията присъства и премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония, на възпоменателната церемония в Скопие по повод от 75-ата годишнина от изпращането им в нацисткия концлагер Треблинка.

Зоран Заев и Бойко БорисовНад 7 хиляди евреи от територията на днешна Македония са депортирани през март 1943 година, а оцелелите са малцина. Депортацията е по силата на одобрена от тогавашното българско правителство спогодба, с която се дава съгласие в концлагерите да бъдат изпратени само "евреите от новите земи", тъй като те не получават българско гражданство. 

"Медиите в Македония приветстват присъствието на българския премиер. Ходът на Борисов е голямо и храбро държавническо решение, един акт, който заслужава поздравление", заявява историкът от Македония Тодор Чепреганов, известен с антибългарските си позиции. Чепреганов сравнява посещението на Борисов в Македония сега с посещението на германския канцлер Вили Бранд в Полша. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна