Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на сделка за Брекзит ще коства разходи за 58 млрд. паунда на компаниите от Великобритания и ЕС

Компаниите във Великобритания и Европейския съюз са изправени пред допълнителни годишни разходи за 58 млрд. паунда, ако не бъде постигната сделка за Брекзит, като огромният финансов сектор на Обединеното кралство ще бъде най-тежко засегнатата индустрия, показва съвместен доклад на консултантската компания Oliver Wyman и на адвокатската кантора Clifford Chance, съобщава агенция Ройтерс.

Според техния доклад, фирмите в 27-те държави - членки на ЕС извън Великобритания ще трябва да плащат годишно около 31 млрд. паунда за митнически и немитнически бариери, ако Обединеното кралство напусне единния блок без постигане на споразумение.

В същото време британските износители към ЕС ще трябва да плащат аналогични тарифи за 27 млрд. паунда годишно.

"Тези увеличени разходи и свързаната с това несигурност заплашват да намалят рентабилността и да създадат екзистенциални заплахи за някои предприятия", се посочва в доклада.

Ройтерс напомня, че Великобритания трябва да напусне ЕС през следващата година, след като през юни 2016-а година британците гласуваха в подкрепа за слагането на край на продължилите повече от четири десетилетия политически, икономически и правни връзки с най-големия търговски блок в света.

При липсата на споразумение, търговията между Великобритания и останалите 27 страни - членки на ЕС би била в нарушение на правилата и тарифите на Световната търговска организация (СТО), което ще се окаже в рязък контраст с достъпа на Обединеното кралство до останалите членове на единния европейски пазар.

Въпреки, че Великобритания желае да постигне сделка с ЕС, лондонските власти заявяват, че се подготвят за всякакъв възможен изход, включително и за възможността Обединеното кралство да напусне единия блок без споразумение. В тази връзка правителството отдели 3 ​​млрд. паунда, за да се подготви за всички възможни изходи от течащите преговори.

Ако Великобритания остане под някаква форма в европейския митнически съюз, това ще намали разходите и за двете преговарящи страни почти наполовина, се казва в доклада на Oliver Wyman и Clifford Chance. Премиерът Тереза ​​Май обаче изключи вероятността за оставане на Великобритания в митнически съюз на ЕС, тъй като това би попречило на страната да определя свои собствени търговски споразумения с бързо развиващи се икономики като Китай и Индия.

Оповестеният днес доклад също така показа, че 70% от допълнителните разходи във Великобритания при липсата на Брекзит сделка ще бъдат споделени от пет водещи индустрии на Острова: финансовите услуги, автомобилната промишленост, селското стопанство и търговията с храни и напитки, потребителските стоки, химическата и синтетичната индустрия.

При такъв негативен сценарий най-силно ще пострадат финансови услуги във Великобритания, тъй като за разлика от някои автомобилни и самолетостроителни компании, които ще успеят да преминат към доставчици на компоненти от страната, те ще трябва да създадат нови оперативни звена в ЕС, за да продължават да обслужват клиентите си.

През миналата седмица от Goldman Sachs и UBS посочиха, че започват да прехвърлят някои от банкерите си във Франкфурт в подготовка за излизането на Великобритания от ЕС.

Английската централна банка пък предупреди, че заради Брекзит около 10 хиляди финансови работни места ще напуснат Великобритания до края на следващата година. Въпреки това, най-големите инвестиционни банки в САЩ планират понастоящем да наемат много повече хора в Лондон, отколкото навсякъде другаде в Европа.

Най-засегнатите сектори в ЕС от евентуална липса на сделка за Брекзит ще бъдат автомобилния сектор, селското стопанство, храните и напитките, химическата и синтетичната индустрии, потребителските и промишлените стоки, се казва в доклада.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна