Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 гинат с турски самолет в Иран на връщане от моминско парти

4
Останки от разбилия се самолет в планините Заргос в Иран.
Снимка: БТА

Единадесет жени загинаха при катастрофа на частен турски самолет в Иран, с който дъщеря на известен турски бизнесмен и нейни приятелки се връщали от моминско парти, съобщи АФП.

Машината „Чалънджър 604“ на „Бомбардие“ с Мина Башаран и седем нейни приятелки паднала в Югозападен Иран в неделя на връщане от Шарджа (ОАЕ) за Истанбул. Тричленният екипаж бил също само от жени. Шест от 8-те загиналите пътнички били гражданки на Турция, а две - на Испания.

Иранските авиационни власти съобщиха, че катастрофата станала около 18 часа местно време, след като пилотът поискал снижаване поради „технически проблем“. Самолетът паднал в планинската верига Заргос, на около 400 км южно от Техеран.

Ирански информационни агенции съобщиха, че са открити телата на всичките 11 жени, които били на борда. Те били свалени с хеликоптер от планински склон до летището на провинциалната столица Шахрекорд. Там ги чакали близки на жертвите, придружени от турски дипломат. Само две от телата не били разпознати заради множеството изгаряния.

Мина Башаран (28 г.) - дъщеря на магната Хюсеин Башаран, изкарала няколко дни в ОАЕ, за да празнува с приятелки преди сватбата си идния месец. Моминското парти било и за още три други жени, които трябвало да се омъжат това лято, посочват турски медии. Поне една от тях била бременна.

Няколко от жените имали успешна кариера в модната индустрия, подобно на Мина.

Берил Гебеш и Мелике Кувет от загиналия екипаж били сред първите жени пилоти в турските въоръжени сили. Летателният апарат „Чалънджър 604“, произведен през 2001 г., бил собственост на „Башаран холдинг“.

Мина Башаран била член на управителния съвет на компанията и се е предвиждало да я оглави след време. През октомври тя се сгодила с бизнесмена Мурат Гезер и двамата планирали сватба на 14 април в двореца „Чъраган“ в Истанбул - бивш османски палат, преустроен в луксозен петзвезден хотел от веригата „Кемпински“.

Бащата на Мина - Хюсеин, е кръстил голям жилищен комплекс в азиатската част на Истанбул на дъщеря си - „Мина тауърс“.

Причините за катастрофата се разследват. Двете черни кутии са открити и предадени на турските власти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна