Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невъзможното стълбище на Хартенфелс

| обновено на 16.03.18 в 10:32 БНР Новини
В кулата на замъка, построена от бял пясъчник от Елба, се намира Невъзможното спираловидно стълбище.
Снимка: bg.wikipedia.org

Строежът на замъка Хартенфелс в немския град Торгау започва в края на XV в. като резиденция на принца на Саксония, но продължава до края на XVII век. И до днес това е най-забележителното място в града.
Замъкът е огромен. Той има пет крила, четири от които обграждат голям двор. Петото крило е построено по-късно – през XVIII век. Сградите са триетажни, с осем кули и множество фронтони. Представителна порта отделя замъка от града. До нея се издига висока камбанария.

Във вътрешността на кула, построена от бял пясъчник от Елба, се намира Невъзможното спираловидно стълбище. То е строено без вътрешна централна подпора и изглежда като увиснало във въздуха. Погледнато отгоре прилича на раковина. Украсено е със скулптури и резби. Някога те са били оцветени…
Освен голямата спираловидна стълба впечатление прави и Красивият еркер – двуетажна конструкция с осем прозореца, също богато декорирана с релефи върху пясъчник.
Отвътре замъкът е бил украсен със стенописи на художника Лукас Кранах Стари.

Още за красивия замък Хартенфелс, за картините на художника Никола Божидаревич от Дубровник и за съкровището от потъналия кораб „Хирона“ можете да чуете в „История на изкуството за деца“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна