Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от по-малките партньори в управляващата коалиция в Словакия иска предсрочни избори

Снимка: архив

Един от по-малките партньори в управляващата коалиция в Словакия - партията Мост-Хид (Мост), ще поиска от двамата си коалиционни партньори провеждане на предсрочни избори. Ако не бъде постигнато споразумение по въпроса партията е готова да напусне правителствената коалиция. Това заяви лидерът на партията Бела Бугар, цитиран от Ройтерс.

Обявеното от Бугар означава, че правителството, сформирано след общите избори през 2016-а, може скоро да се разпадне.

По-рановътрешният министър на Словакия и вицепремиер Роберт Калиняк обяви, че подава оставка. До оттеглянето му се стигна след масовите протести в страната заради убийството на разседващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

Калиняк е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия Смер (Посока).

"Едно от нещата, които мога да направя, за да изпълня мандата си, е да се опитам всичко възможно за запазването на стабилността в Словакия. Затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър", подчерта Калиняк на пресконференция.

В петък 50 000 души се събраха в столицата Братислава на най-голямата демонстрация в Словакия след падането на комунизма. Те поискаха оставката на правителството и пълно разследване на убийството на Куциак и неговата годеница. Хиляди хора излязоха на подобни протести и в други словашки градове.

Преди да бъде застрелян, Куциак е разследвал предполагаеми връзки на хора от обкръжението на премиера Фицо с италианската мафия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна