Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ вярват напълно на заключенията на британското разследване по случая "Скрипал"

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ имат "пълно доверие" в заключенията на британското разследване, че Русия е "вероятно отговорна" за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин във Великобритания Сергей Скрипал, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

"Никога няма оправдание за такъв тип нападение - опит за убийство на гражданин на територията на суверенна държава - и сме възмутени, че Русия, изглежда, отново е демонстрирала подобно поведение", каза Тилърсън.

"Съгласни сме, че трябва да има сериозни последици за виновниците - и извършителите на престъплението, и тези, които са го поръчали", добави още той.

Междувременно, от кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг излязоха с изявление, че случаят буди дълбока загриженост у Алианса, и НАТО поддържа контакт с британските власти по въпроса.

По-рано, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че твърдението на британския премиер  е политически мотивирано и се опира на провокация, предадоха ТАСС и Ройтерс. По думите ѝ това е цирково шоу в поредната информационно-политическа кампания срещу Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна