Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят с нож във Виена симпатизирал на ислямисти

Полиция блокира района на атаката късно в неделя пред резиденцията на иранския посланик във Виена
Снимка: БТА

Австрийският гражданин от египетски произход, който бе застрелян през уикенда, след като атакува с нож войник пред резиденцията на иранския посланик, е симпатизирал на ислямисти, предаде АФП.

Предварителните данни сочат, че 26-годишният мъж „ясно е симпатизирал на политическия ислям“, съобщи Михаела Кардейс, която отговаря за публичната сигурност.

Конфискувани от дома му материали и дейностите му в социалните медии ще бъдат анализирани в идните дни, като засега нямало повече детайли за неговата предистория и възможни мотиви.

Същевременно министерството на отбраната съобщи, че мъжът бил регистриран като практикуващ мюсюлманин по време на военната му служба през 2012 г., което му давало право да се моли 5 пъти дневно и да носи брада.

Роденият във Виена Мохамед Е. може да е имал и проблеми с душевното здраве, допуска полицията.

Според в. „Курир“ мъжът, който живеел с родителите си в работнически район на австрийската столица, следвал във Фейсбук германския салафистки проповедник Пиер Фогел. Той бил и фен на група в социалната мрежа, агитираща за освобождаване на сунитски затворници в шиитски Иран.

Мъжът атакува с нож войник пред резиденцията на иранския посланик малко преди полунощ в неделя. Наръгал го няколко пъти, докато се боричкали на земята. Войникът опитал да използва лютив спрей, но по-късно прибягнал до оръжието си, с което прострелял нападателя най-малко 4 пъти. Мохамед Е. починал на място.

Войникът се отървал само с рана в горната част на ръката, получил и шок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна