Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостигът на работна ръка може да подкопае германския икономически растеж, предупреди търговската камара на страната

влошаване на германската икономика

Недостигът на работна ръка заплашва да подкопае икономическото възстановяване на Германия, тъй като компаниите в страната изпитват затруднения да попълнят около 1,6 милиона свободни работни места, обяви във вторник Търговската и индустриална камара (DIHK), съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че германският трудов пазар става все по-силен, като безработицата през февруари се понижи по-рязко от очакваното, докато заетостта в началото на годината достигна рекорден връх. Всичко това допринася за солидния икономически подем, който е подхранван до голяма степен от растящото вътрешно потребление.

DIHK обаче отбелязва, че необичайно продължителният цикъл на растеж на водещата европейска икономика, който вече навлиза в деветата си година, в съчетание с дълготрайния недостиг на хора в трудоспособна възраст означава, че германските фирми започват да изпитват проблеми при набирането на подходящ персонал.

"Все по-голям брой немски компании са изправени пред затруднения относно намирането на квалифицирана работна ръка и това се превръща в предизвикателство за цялата икономика", заяви заместник-управителят на търговската камара Ахим Деркс.

С оглед на все по-бързо застаряващото население на Германия, той призова новото правителството да разшири професионалното обучение и да привлече по-квалифицирани работници от чужбина.

Проучване на DIHK сред около 24 хиляди компании показа, че почти всяка втора фирма не е в състояние да намери подходящи кандидати за свободните работни места в по-продължителен период, като в същото време шестима от всеки десет мениджъри гледат на липсата на квалифициран персонал като на заплаха за техния бизнес.

Сред секторите, които са най-силно засегнати от този проблем, са промишлеността, строителството, службите за сигурност, образованието, грижите за децата и за стари хора, показват резултатите от това проучване.

Правителството трябва също така да увеличи усилията си за по-нататъшно насърчаване на включването на родителите в пазара на труда чрез разширяване и подобряване на грижите за децата, докато фирмите трябва да предлагат по-гъвкави условия за работа на майките и бащите, посочва DIHK.

Търговската и индустриална камара отбелязва, че компаниите и обществото са изправени и пред огромното предизвикателство да интегрират повече от 1 милион бежанци, предимно от Сирия и Ирак, които пристигнаха в Германия през последните две години.

Според DIHK Германия може да се възползва от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и да ограничи миграцията, което би могло да бъде благоприятно за германските компании при намирането на по-квалифицирани работници от чужбина.

Търговската камара обаче добави, че този позитивен ефект от Брекзит вероятно няма да бъде достатъчно силен, за да компенсира общата негативна тенденция, според която има забавяне на нетната имиграция от другите европейски страни с оглед на всеобхватното икономическо възстановяване в региона, което означава и по-добри условия на работа на евентуалните мигрантите в техните родни държави.

"Проблемът с недостига на работна ръка ограничава цялостния растеж, но е трудно да се определи колко по-силен би бил икономическият растеж в Германия, ако всичките свободни работни места бъдат заети", отбеляза DIHK.

Властите в Берлин очакват икономическият растеж да се ускори през тази година до 2,4% от 2,2% през 2017 година, но въпреки това инфлацията да остане сравнително слаба и на ниво от 1,7 на сто. Това показва, че здравият пазар на труда все още не води до по-силен ръст на заплатите, а с това и да допринесе за увеличаване на възходящия ценови натиск във водещата европейска икономика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна