Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова поиска контролът на язовирите и дигите да е само от един орган

Вл. Тошев от ГЕРБ: Политиката трябва да е в НС, а в Брегово - да се мисли как да се помогне на хората

| обновено на 13.03.18 в 16:44
4
Лидерът на БСП Корнелия Нинова в Брегово, на дигата на р. Тимок.
Снимка: БГНЕС

Водите на река Тимок отговарят на изискванията за добро състояние. Резултатите от измерените на място показатели са с характерни стойности за годишния сезон, съобщи МОСВ. Пробите от повърхностни води ще бъдат изследвани по над 15 показателя, включващи основни физикохимични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества. Анализите ще се извършат в лаборатория и резултатите ще бъдат готови през следващите дни.
Междувременно, във видинската община Брегово продължава частичното бедствено положение заради риска от наводнение. Водата се изпомпва, но опасността все още не е отминала – нивото на река Тимок не се покачва, но се повишават подпочвените води. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на екологията Нено Димов е на оглед в района.  

Няма замърсяване на водата, отново беше категоричен Димов:

"Имаме спешна проба, която взехме тази сутрин. Първите резултати са готови и показват, че електропроводимостта е доста ниска, което говори, индиректно, за отсъствие на метали над нормите които има. Ще продължим да вземаме проби и следващите три дни, за да сме сигурни, че това състояние няма да бъде променено. Има ли промяна, естествено, веднага ще уведомим гражданите".



Заради бедственото положение в Брегово изнесено заседание там имаше Изпълнителното бюро на БСП, начело с председателя Корнелия Нинова. Според нея е нужна държавна политика и контролът на язовирите и дигите да е само от един орган.

На място в Брегово депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев репликира Нинова, че политиката трябва да е в парламента, а в Брегово трябва да се мисли как да се помогне на хората.

Областният управител на Видин Албена Георгиева призова да не се внася напрежение и каза категорично, че опасност за хората няма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна